Гуглај паметно |

Вештачката интелигенција и дезинформациите 

feat-img

Кога Вештачката интелигенција (ВИ) се појави како концепт, се појави и стравот дека таа нема да може да се контролира. Лажните вести се пак, генерирани од човекот, усовршени со алгоритми од ВИ за да звучат поуверливо и се дистрибуираат и нивната виралност се засилува повторно со алгоритми од ВИ.  

Дали сега, сè што се појaвува на Интернет и во медиумите треба да го земаме со резерва? За тоа каква е врската помеѓу ВИ и дезинформациите, говорат професорите од ФИНКИ Иван Чорбев и Петре Ламбески и експертот по нови технологии Стефан Палитов.