d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Медиумски писмена публика препознава професионални медиуми

Со осуда за нападите врз новинарите во законодавниот дом, се одбележа светскиот ден на слободата на медиумите. На дебатата што на 3 мај ја организираше Делегацијата на Европската Унија во земјава, евроамбасадорот Самуел Жбогар побара сторителите да бидат изведени пред правдата. Тој, исто како и неговата колешка Нина Суомалаинен, амбасадорка на ОБСЕ истакнаа дека слободата на медиумите е неопходна за здрава демократија и дека се потребни итни реформи во овој сектор.

„Само свесна публика може да ги осуди медиумите кои лажат, манипулираат и работат во име на политички или други центри на моќ“ – рече Александра Теменугова во своето излагање посветено на значењето на медиумската писменост.

Таа истакна дека само активна и свесна публика може да создаде условинепрофесионалните медиуми да бидат маргинализирани и без влијание во јавната сфера и дека медиумската писменост е есенцијална за Република Македонија, бидејќи сите ние сме сведоци на штетата што континуирано со години наназад ја прават со години во централните вести и другите информативни програми.

На настаноту учествуваа претставници на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни услуги, Македонскиот институт за медиуми, Центарот на граѓански комуникации, Здружението на новинарите на Македонија Синдикатот на новинари и медиумски работници и претставници на медиумите.