Вести |

Промоција на коалицијата за медиумска писменост

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“ ве поканува на основањето на Коалицијата за медиумска писменост на 18 ноември (петок) во ЕУ инфо-центарот во Скопје од 11:00 до 13:00 часот.

На настанот ќе се промовираат првите членови на Коалицијата, односно осумте граѓански организации кои ќе добијат грантови во висина од 5.000 евра за активности со кои ќе јa унапредуваат медиумската писменост во земјата. Наградените грантисти заедно со своите медиумски партнери ќе ги претстават своите предлози за општествени промени што треба да ги реализираат во текот на 2017-та и 2018-та година. Високата школа и нејзините партнери ги избраа осумте граѓански организации на јавен повик на кој се јавија 38 апликанти.

За поуспешна реализација на избраните иницијативи, Високата школа и лондонскиот Институт ќе ги обучуваат претставниците на медиумите и на граѓанските организации за основните концепти на медиумската писменост со цел новостекнатото знаење да им користи во реализација на нивните предлози.

Целта на оваа Коалиција за медиумска писменост е да ги поттикне граѓанските организации да ги едуцираат граѓаните да ги употребуваат медиумите како алатка за артикулирање на своите интереси и активно учество во јавната сфера. Таа обврска ја делат со медиумите и затоа се неизбежен дел од оваа нова платформа. Во наредниот период Високата школа заедно со своите партнери ќе ги покани и другите граѓански организации и институции чија надлежност е во доменот на медиумската писменост да се приклучат кон оваа неформална платформа.

Настанот ќе може да се следи во живо преку видео-стриминг, достапен на: www.medium.edu.mk; www.vs.edu.mk. За учесниците од внатрешноста се покриени патните трошоци. Лице за контакт: Лејла Шабан, [email protected], тел.02/30 90 004.