d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Средношколците од АСУЦ „Боро Петрушевски“ учеа како да препознаваат дезинформации

Зошто се важни медиумите? Што е вест, а што дезинформација? Како да ги препознаеме и каде да ги пријавиме дезинформациите? Ова се дел од темите на кои дискутиравме со четириесетина учениците од АСУЦ „Боро Петрушевски“ на медиумската лабораторија „Техники на новинарско пишување и препознавање на дезинформации“.

Исто така, средношколците учеа како се пишува вест според новинарските стандарди, а потоа пробаа и самите да одговорат на 5-те прашања што треба да ги има една вест. Потоа добија и втор предизвик вестите кои ги пишуваа да ги развијат во новинарски приказни.

Медиумската лабораторија е дел од проектот „Користи факти“, кој го спроведува Институтот за комуникациски студии, а финансиран од Владата на Обединето Кралство, со поддршка на Британската амбасада Скопје.