Активирај се |

Медиумски ден 2014

feat-img

Околу стотина средношколци ја осознаа и учествуваа во медиумската продукција на Македонската телевизија, Радио Метрополис и Сити Радио, Нова Македонија и Телеграф.мк. 

 

Медиумски ден 2014

Средношколците ги посетија редакцијата, студиото и режијата кадешто се подготвуваат информативните емисии на МТВ, додека во вестите говорник беше средношколка и се емитуваше ТВ прилог изработен од средношколци. Во Радио Метрополис и Сити Радио учениците се вклучија во контактните програми во живо, а во весникот „Нова Македонија“ и веб порталот „Телеграф.мк“ дискутираа со уредници и новинари за тоа како се креираат медиумските содржини и за предизвиците во новинарството. Медиумите известуваа за цело време на Медиумскиот ден, а средношколците коментираа и споделуваа за настанот на Фејсбук страницата medium.edu.mk и на хаштагот на Твитер – #МедиумскиДен. Медиумскиот ден се организираше под слоганот „Размислувај критички, делувај етички: Во и надвор од училница“ и имаше за цел да посочи на важноста на медиумската и дигиталната писменост во институционалното образование.

 

Фејсбук и Твитер објави Галерија

Средношколски препораки:

 Медиумски известувања:

radio-mofМладите се поделени во ставовите за тоа дали можат да препознаат вистинска од пара вест. Според некои, вината е кај новинарите и нивното необјективно известување за одредени настани. Други пак, сметаат дека сепак знаат да ги препознаат грешките во…
nova-makedonijaГрупа средношколци од повеќе училишта вчера ја посетија редакцијата на „Нова Македонија“ Средношколци во посета на „Нова Македонија“ Средбата се одржа по повод првиот медиумски ден на средношколците, а ја организираа Високата школа за новинарство и…
telegrafПри посетата тие имаа можност да дознаат како тече работниот ден на редакцијата, да се запознаат со процесот на креирање на медиумските содржини и да поразговараат со новинарите и уредниците за тоа со какви предизвици се соочуваат во работата…
blagodarnica MRTЈавниот сервис ја поддржува важноста на медиумската и дигиталната писменост во институционалното образовение, а медиумската писменост ќе ги научи средношколците како да ги користат позитивните аспекти од популарната култура при личниот развој…