d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.
beka

Интервју со младата поетеса Бека: Знам, многу сонувам

Од неодамна поетеса, одамна актерка, моментално средношколка – тоа накратко ја опишува Изабела Јакимова – Бека. Таа е ново име во македонската книжевност, која само што ја издаде својата прва збирка поезија. Но, иако пишувањето ја исполнува, Изабела вели дека глумата е нејзината најголема љубов. Таа е активен член на драмската секција во Македонскиот народен театар, а веќе четири години и е средношколка во скопското медицинско училиште „Панче Ќараѓозов“.

Медиум: Што те инспирираше за да ја напишеш оваа книга?

Бека: Оваа книга беше инспирирана од мојот секојдневен живот, специфично од моите роднини и пријатели кои на некој начин ми се исповедуваа за одредени случки во нивните животи. Од нивните, така не толку среќни приказни, јас почнав да пишувам песни и на крајот дојдов до збирка.

Медиум: Дали во оваа збирка имаш преточено елементи од својот живот?

Бека: Има неколку песни кои се темелат на мои лични искуства, но повеќето се од личните искуства на моите блиски.

beka-poetesa1Медиум: Како беше за тебе да издадеш книга?

Бека: Тоа е едно многу убаво, исполнително чувство. Најискрено не очекував волкав број на луѓе да дојдат и да ме подржат. Навистина беше едно прекрасно искуство.

Медиум: Како стигна до тоа ти да ја издадеш книгава? Дали некој ти помогна во процесот?

Бека: Книгата ја издадов преку НОВА во Битола, тие ми помогнаа околу финансиите, а до нив дојдов преку натпревар за кој дознав од еден драг пријател.

Медиум: Дали за тебе пишувањето е само хоби или пак потенцијална, понатамошна професија?

Бека: Пишувањето се уште го сметам за хоби. Во иднина би сакала, секако ако е можно, да се занимавам со актерство, бидејќи сепак таа е мојата прва љубов. Театарот на некој начин ми е втор дом, а луѓето со кои глумам – фамилија.

Медиум: Од прилика од која возраст се заинтересира за пишување? Од каде дојде тој нагон?

Бека: Од прилика од четврто одделение, од тие дневници што се пишуваа во тоа време. Се разбира стилот со тек на времето се менува.

Медиум: Кои се твоите планови за иднината?

Бека: Иднината… Се трудам да не планирам и едноставно да оставам да се случи. Но, сепак би сакала да бидам среќна мајка и актерка. Можеби Холивуд еден ден. Многу сонувам (се смее).

beka-poetesa2Медиум: Како ти го поминуваш слободното време?

Бека: Како и секоја тинејџерка јас се дружам, излегувам по разни атрактивни локали, секако користам и социјални мрежи. Но, тоа што најмногу ме исполнува е времето поминато спремајќи претстави во драмската секција во Македонскиот народен театар, и секако пишувањето.

Репортер: Јана Чолаковска, ученичка во средното училиште „НОВА“
Фотографија: Ангела Настевска, ученичќа во средното училиште „Раде Јовчевски – Корчагин“