ИНИЦИЈАТИВИ - МАМИЛ |

Велешани имаат желба, но не и услови за возење велосипед

Се повеќе и повеќе млади се гледаат по улиците на Велес со велосипеди. Но, тие немаат обележана патека каде можат слободно да возат, без исвиркување од возачите на автомобили. Овој проблем е се почест низ градовите во Македонија.

Velosipedisti niz Veles 1Велосипедисти низ Велес

Се одлучивме да прашаме неколку млади граѓани за проблемите кои ги имаат велосипедистите.

„Мислам дека треба да се зголеми свеста околу велосипедизмот, и многу повеќе да почне да се практикува велосипедизам отколку автомобили. Немаме простор за велосипедски патеки. Но, автомобилите можат повеќе да ја покажат својата свест и да ги пропуштат велосипедистите во тесните грла, па подоцна да ги претекнат на отворено“, изјави А.А.

„Епа мислам дека треба да има означена патека за велосипедистите на тротоарот. Доколку има означени патеки за велосипедисти не би дошло до конфликт помеѓу возачите и велосипедистите. А такви патеки за велосипедисти би требало да има на поголемите и прометни улици“, смета И.Н.

„Поголемиот број возачи на автомобили имаат почит кон велосипедистите. Не сите, но поголемиот дел. Доста важна е и заштитата на самите велосипедисти“, изјави К.В.

„Па добро мислам дека во Велес треба да се почне со изградба на велосипедски патеки, кои ни се неопходни за да бидеме безбедни и сигуни додека возиме. Но, и ние како сами велосипедисти треба сами да бидеме свесни за својата безбедност и да имаме заштитна опрема на нас“, рече Х.И.

„Ни фалат велосипедски патеки. Но и свест кај возачите дека има учесници во сообраќајот на две тркала освен моторите. Кои се велосипедистите секако, чии број на рекреативци е зголемен. Но не сите велосипедисти можат да се снајдат во не ретко густиот сообраќај кој го имаме во градот“, потенцираше В.А., која додаде дека е учесник на оргнизираните маратони со велосипед од „Велес бајкинг“.

Инаку, на 22 септември локалната власт со Министерството за животна средина и просторно планирање организираше слободно возење велосипед на ученици од основните и средни училишта во рамките на Европската недела на мобилност. Ова е 5-та година по ред како во Велес се одржува ваков настан.

Velosipedisti niz Veles 2Извор: tirekovmirece.com

Тој не е единствен. „Велес бајкинг“ организираат велосипедски маратони како што се Азот маратонот во склоп на Велешката питијада која се оддржа претходниот викенд. Toa воедно беше апел во името на граѓанините на Општина Велес, за обележување на велосипетски патеки, барем на пошироките улици каде е можно ова да се направи, познавајќи дека градот е со тесни и стрми улички.

Автори:
Мартина Переска
Ѓорѓина Славевска
(Текстот е производ од работилницата за „Младинска медиумска писменост“ во Велес)