d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Средношколка од Битола ја доби наградата „млад иноватор“

Средношколката од СОТУ „Ѓорѓи Наумов“ – Битола, Евгенија Давитарова, ја освои наградата „Млад иноватор“ на натпреварот „Макинова“ во Скопје, настан кој е поддржан од Светската организација за интелектуална сопственист (Берин).

Таа победи со нејзината CNC машина за гравирање со ласер, која ја иновирала и конструирала сама за што и биле потребни околу три месеци. Нејзината машина е наменета за површинско гравирање врз некаков материјал.

Таа за медиумите раскажа дека идејата ја имала уште пред да се распише конкурсот за „Макинова“, а машината почнала да ја прави во текот на летниот распуст. Успеала да ја заврши, да се пријави на натпреварот и дома да си ја понесе наградата.