Analizo | Xhaxhi Kokëfortë |

Manipulimi në komunikim dhe gabimet logjike

feat-img

Shumë media në botë gjenerojnë mesazhe që shtrembërojnë plotësisht të vërtetën. Kur shikojmë nën sipërfaqen e gjërave, shohim se është krijuar një botë ku fjalët “komunikim” dhe “manipulim” reduktohen në sinonime.

Studimi i teknikave të manipulimit është një proces i rëndësishëm për këdo që dëshiron të jetë kritik ndaj informacioneve që i transmetohen. Mendimi kritik është një mjet i rëndësishëm për njohjen e manipulimit në informacionet dhe për nxjerrjen e përfundimeve inteligjente dhe të bazuara.

Infografiku i punuar në bazë të hulumtimet dhe shembujve të profesor John Cook nga Universiteti Monash përmes organizatës Skeptical  Sciencebën pikërisht këtë – vizualisht paraqet teknikat më të mira të manipulimit gjatë komunikimit dhe jep shembuj të duhur të tyre.