Активирај се | Создадено од вас |

Загатка за креативноста: Зошто младите во денешно време се помалку креативни?

feat-img

Креативноста често се поздравува како движечка сила зад иновациите, решавањето проблеми и личното исполнување. Сепак, во последниве години, постои зголемена загриженост за опаѓачкото ниво на креативност кај младите. Овој пад покрена прашања за факторите кои придонесуваат за овој феномен. Во оваа статија, ќе истражиме некои од причините зошто младите денес може да се сметаат за помалку креативни и ќе разгледаме начини како повторно да ја разгорат својата креативна искра.

Дигиталната ера и пасивната потрошувачка

Еден од најистакнатите виновници зад перцепираниот пад на креативноста кај младите е порастот на дигиталната ера. Иако технологијата несомнено донесе бројни придобивки, таа исто така воведе и ера на пасивна потрошувачка. Младите луѓе сега трошат повеќе време на содржини преку екрани, како што се телевизија, социјални медиуми и видео игри, наместо активно да се вклучат во креативни активности.

Постојаниот проток на информации и забава на нивните прсти доведе до намалени можности за независна мисла и имагинација. Наместо да создаваат свои приказни или уметност, многу млади поединци пасивно консумираат содржина создадена од други, ограничувајќи го нивниот креативен развој.

Образовни акцент на стандардизација

Современиот образовен систем игра значајна улога во обликувањето на креативните способности на младите. Многу училишта даваат приоритет на стандардизирани тестирања и наставни програми, често на сметка на поттикнување на креативното размислување. Учениците често се оценуваат врз основа на нивната способност да се усогласат со однапред одредени правила и да враќаат информации, наместо да ги охрабруваат да размислуваат критички, да решаваат проблеми и да се изразуваат креативно.


Овој акцент на стандардизацијата може да ја задуши природната љубопитност и желбата на ученикот да ги истражи своите уникатни таленти. Тоа го обесхрабрува преземањето ризик и експериментирањето, двата клучни аспекти за поттикнување на креативноста.

Страв од неуспех и перфекционизам

Во ерата на социјалните медиуми, каде што поединците постојано се споредуваат себеси со другите, постои растечки страв од неуспех и перфекционизам кај младите. Притисокот да се претстави идеализирана верзија на себе може да го обесхрабри преземањето ризик и креативното изразување.

Многу млади поединци се плашат да направат грешки или да создадат нешто несовршено затоа што се плашат од критики или осудувања од своите врсници. Овој страв од неуспех може да ги парализира нивните креативни напори, спречувајќи ги да истражуваат нови идеи и да ги поместуваат границите.

Намалено време за играње и активности на отворено

Креативното размислување често напредува во неструктурирана, имагинативна игра, која бележи пад кај младите во последниве години. Барањата на модерниот начин на живот, како што се зголеменото време на екранот, академскиот притисок и воннаставните обврски, доведоа до намалување на слободната игра и активностите на отворено.


Овие неструктурирани искуства со игра се од суштинско значење за развивање на креативноста, бидејќи ги поттикнуваат децата да ја користат својата имагинација, да решаваат проблеми и да работат во соработка со другите. Недостатокот на такви искуства може да го попречи развојот на вештините за креативно размислување.

Прекумерно планирање и исцрпеност

Многу млади луѓе денес се фатени во циклус на презакажување, што може да доведе до исцрпеност и недостаток на време за креативни активности. Балансирањето на академските, воннаставните и социјалните обврски може да остави малку простор за релаксација и креативно истражување.

Постојаната гужва за напредување во различни области може да ги остави младите ментално и физички исцрпени, оставајќи ги со мала енергија или мотивација да се вклучат во креативни активности.

Заклучок

Падот на креативноста кај младите денес е сложено прашање со повеќе фактори кои придонесуваат. Пасивната потрошувачка на дигиталната ера, фокусот на образовниот систем на стандардизација, стравот од неуспех, намаленото време за играње и преголемото распоредување, сите играат улога во ограничувањето на креативното изразување.

За да се одговори на овој предизвик, родителите, воспитувачите и општеството во целина мора да дадат приоритет на негувањето на креативноста. Поттикнувањето на децата да се вклучат во неструктурирана игра, поттикнувањето на размислување за раст кој го прифаќа неуспехот како можност за учење и создавање средини што поддржуваат креативно истражување може да помогне да се смени овој тренд и да се осигура дека младите ќе продолжат да бидат извор на иновации и инспирација во иднина.

Автор: Теона Колодезни, ученичка во СОУ „Цар Самоил“